Академија добила најсавременију рачунарску опрему и „XVR simulation platform“ софтвер за симулирање безбедносних догађаја

У среду 27. септембра 2017. године, у Криминалистичко-полицијској академији у Београду боравили су Sašo Štebe, директор агенције за промет специјализованих рачунарских софтвера „Sinergija MCI“, са седиштем у Словенији и Peter Coelewij, међународни менаџер агенције за производњу симулационе технологије у области безбедности „XVR simulation“, са седиштем у Холандији.

Повод ове посете је тај што је Академија постала једна од ретких установа у овом делу међународног региона која поседује специјализоавни софтвер за симулирање тактичко-техничких ситуација у виртуалном окружењу, са којима се сусрећу припадници полиције и других служби безбедности. С тим у вези, гости су презентовали могућности употребе специјализованог софтвера „XVR Simulation Platform – XVR On Scene Instructor Permanent License“. Овај софтвер, као и извесну рачунарску опрему (рачунари, пројектори, тзв. паметна табла) у вредности од 35000 евра, Академија је купила средствима које је добила у оквиру међународног пројекта „Development of master curricula for natural disasters risk management in Western Balkan countries“ (NatRisk WeB, број 573806-EPP-1-2016-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP; европски програм Erasmus+).

Опрема је инсталирана у учионици бр. 1 наставне зграде Академије, која је за ову намену реновирана и прилагођена. Циљ реализовања овог пројекта је припремање и акредитовање студијског програма мастер академских студија под називом „Управљање безбедносним ризицима природних катастрофа“, као и развој људских и материјално-техничких ресурса за извођење наставе на овом студијском програму. Презентовању софтвера присуствовали су наставници, сарадници и техничко особље Академије, као и колеге из Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Употребом овог софтвера неспорно ће се унапредити квалитет наставе, а студенти ће наставне активности изводити у околностима које су веома сличне реалним догађајима.

Осим едуковања за потребе управљања безбедносним ризицима природних катастрофа, овај кабинет има све капацитете центра за стручно усавршавање припадника разних линија рада МУП РС, пре свега Сектора за ванредне ситуације, Управе полиције, Управе криминалистичке полиције, Граничне полиције, Саобраћајне полиције, Националног криминалистичко-техничког центра и других. Овиме је Академија још једном потврдила да је лидер високог образовања у области криминалистичких и полицијско-безбедносних наука.

http://www.kpa.edu.rs/cms/nauka/ustanova/natrisk/3096-akademija-dobila-najsavremeniju-racunarsku-opremu-i-xvr-simulation-platform-2

Partners